Skovæble

Beskrivelse og forveksling
Skovæblet eller vilde æbler som de også kaldes er ofte selvsåede æbletræer. Det er et 3-8 m. højt træ, oftest med en udbredt krone og evt. grentorne. Årsskuddene er tynde, glatte og skinnende rødbrune. Bladene er ægformede, savtakkede og som unge let dunede. Ældre blade er som regel glatte. De rødligt-hvide blomster sidder i en lille buket. Frugterne er små bær som er 1-2 cm. i diameter.

Hvor og hvornår
Kan findes overalt i buskadser og vildtvoksende grønne områder. Så de kan findes i alt fra skove, levende hegn og strandkrat. Blomstrer i maj-juni. Æblerne er modne i september-oktober.

Smag
Vilde æblers smag kan variere meget fra træ til træ. De er typisk syrlige og hvis man er heldig kan man også finde en let bitterhed i æblet. 

Håndtering
Pluk nænsomt æblerne og pas på ikke at knække grene mens du gør det. Hvis æblet ikke slipper af sig selv, er det ikke modent og klar til plukning. Opbevar i kurve eller beholdere hvor æblerne ikke støder hinanden og hvor de kan få luft.

Brug
Kan bruges som et syrligt supplement til andre retter med mere søde æbler såsom marmelade, gelé, chutney og kager. Brug evt. skovæblet i en lys æbleglögg eller i hjemmelavet cider.